Det är hög tid för ett Minibabel,SVT!

Publicerad | SYDSVENSKA DAGBLADET 01 januari 1970

Har du något boktips till mig, det skrivs ju INGET för 17-åringar!” Eller: ”Min dotter på tio år tycker att böcker är tråkiga, hur ska jag få henne att läsa?” Eller: ”Vi älskade varenda sekund av ’Harry Potter’, ’Percy Jackson’ och ’Gregor från ovanjord’ men nu behöver vi en ny högläsningsserie, vilken ska vi ta?”

Så där låter det ofta i mitt liv, och jag hjälper gärna till. Det är inte så lätt att hitta rätt bok till sig själv eller sitt barn, och vi som jobbar med barn- och ungdomsböcker har så klart ett försprång. Och belöningen är så skön, när ett barn hälsar eller kommer tillbaka och berättar hur de gapskrattat, gråtit och legat vakna hela natten för att de inte kunnat sluta läsa. Och inte minst: börjat se på världen på ett lite annorlunda sätt.

Men på sistone har jag ändå börjat undra: Varför kommer de till mig?

Jag menar, om jag behöver nya roliga matlagningstips, vill bygga trappa på altanen, skaffa hamster fast vi har katt, få nioåringen att pyssla med skrot, eller letar inrednings-, börs-, tränings- relations- eller filmtips – då knäpper jag ju på tv:n. Då finns det redan ett eller många tv-program om just detta. Så varför finns det inte ett tv-program med lästips för barn och unga?

”Babel” finns, men de diskuterar bara vuxenlitteratur. När får vi Minibabel, eller Babbel? När får vi ett roligt och inspirerande litteraturprogram för barn? Ett fast inslag i tablån där unga bokslukare kan hitta och tipsa varandra om bästa läsningen just nu, där far- och morföräldrar kan hitta årets hårda julklappar, där barn kan klä ut sig till en älskad bokkaraktär och låta andra tittare chatta med programledarna och gissa vem, där tonåringar kan skicka in selfies från coola platser där det passar att läsa en bra bok och där några drivna bibliotekarier kan ge tips om våra mest lästa böcker i Sverige.

För det är sant! Författarfonden sammanställde nyligen en lista över våra mest utlånade författare förra året, och de tjugoen (21!) översta på den listan är barn- och ungdomsboksförfattare. Och så är det varje år, det är inget konstigt, men det som är konstigt är den i jämförelse magra mediebevakningen. Konkret tycker jag att tv ska sluta sända debatter där vi problematiserar och svartmålar svenska barns läsförmåga, oroväckande skolresultat och ointresse för skönlitteratur, och istället lägga de sändningstimmarna, de resurserna på ett roligt och inspirerande litteraturprogram för barn och unga. För gnäll förändrar inte något.

Det senaste var så svart och tråkigt att jag inte ens orkade titta klart. Kan det kanske höra ihop med att böckerna inte syns? De mest utlånade får minst plats i medier och man kan ju tänka att medier skulle kunna göra mer än att problematisera detta.

Varför behandlas de böcker som lånas ut mest, så styvmoderligt och kargt i medier? Och varför har det styvmoderliga på senare år sjunkit till magert på gränsen till anorexi? När det samtidigt kommer alarmerande Pisa-rapporter om läsförmågan i skolan och skrivs alltmer om hur svårt det är att få barn att läsa böcker. Jag tycker att det är dags att sluta problematisera och börja inspirera.

E-POST OCH TELEFON

  • asaanderberg@hotmail.com
  • 0709-36 0 112

BOKA FÖRFATTARBESÖK

back to top