TYSTAD

TYSTAD

UNGA VUXNA

Åsa Anderberg Strollo och Lisa Bjärbo

Tiden, en del av Norstedts förlagsgrupp.

Ljudserie i åtta delar

2020

Ett terrordåd. Tre tonårstjejer. Åtta avsnitt fiktiv radiodokumentär i ny fängslande ljudserie. Lisa Bjärbo och Åsa Anderberg Strollo har skrivit TYSTAD, en av de första stora satsningarna på dramatiserade ljudserier för unga.

Lördag 4 maj 2019 sker ett terrordåd på Arlanda flygplats. Media rapporterar om döda och skadade, och folk sitter som klistrade framför nyheterna. Det tar inte lång tid innan polisen hittar sina misstänkta: tre tonårstjejer. En av dem är Elise Björk, 16 år. Snart kommer hon att pekas ut som hjärnan bakom terrorattentatet.

Ett år senare gör Elises pojkvän Milad en radiodokumentär som slutarbete på gymnasiet. Dokumentärserien Tystad – Elise Björk och terrorattentatet på Arlanda är hans försök att nyansera bilden av Elise. I omvärldens ögon är hon ett monster, men för Milad är det inte alls så enkelt. Och nu vill han berätta sin historia.

– Vi älskar båda två att lyssna på P3 Dokumentär, säger Lisa Bjärbo, som skrivit serien ihop med Åsa Anderberg Strollo.

– Vi har försökt bygga upp vår serie på samma sätt som våra favoritdokumentärer, med många olika intervjuer, nyhetsklipp, miljöljud, musikläggning och en tydlig berättarröst som guidar lyssnaren genom händelseförloppet.

Tystad – Elise Björk och terrorattentatet på Arlanda är alltså en fiktiv dokumentär – en mockumentary – med unga vuxna i fokus/huvudrollerna/som främsta målgrupp. I åtta actionfyllda avsnitt får lyssnaren följa det dramatiska händelseförloppet på flygplatsen, men framförallt möta människorna som var inblandade i terrordådet. Vem var Elise Björk innan allt det här? Vad hände inne på det låsta ungdomshemmet som hon rymde från, och vem hade hon blivit vid tiden för attentatet?

– Formen och genren är helt ny för oss, säger Åsa Anderberg Strollo. Men berättelsen kretsar kring teman som vi båda har intresserat oss för länge, och skrivit om förut. Det handlar om psykisk ohälsa bland unga, om klimathotet, och om kärlek, sorg och stora känslor. Vi hoppas att den som lyssnar ska ryckas med på samma sätt som vi rycks med av en riktigt bra radiodokumentär eller en riktigt bra psykologisk thriller.

I rollerna hörs bland annat Christopher Lehmann, Mira Mitchell, Cecilia Nilsson, Siham Shurafa och Tomas Norström

Lisa Bjärbo är författare och journalist, med en lång rad populära barn- och ungdomsböcker bakom sig. Hon har också drivit flera podcasts, och 2018 tilldelades hon Astrid Lindgrenpriset.

Åsa Anderberg Strollo är dramatiker och författare, med flera uppmärksammade böcker för barn och unga i bagaget. Hon Augustnominerades 2007 för ungdomsromanen Bryta om, och skriver också för TV och film.

Utgivningsdag: 20 augusti 2020
Läsålder: Unga vuxna

E-POST OCH TELEFON

  • asaanderberg@hotmail.com
  • 0709-36 0 112

BOKA FÖRFATTARBESÖK

back to top