HOPPAS

HOPPAS

Unga vuxna

Åsa Anderberg Strollo

Gilla Böcker

272

9789186634148

Tyskland

2011

"Varför jag inte åker hem? Varför åker inte du hem?
"För jag har inget. Morsans a-kassa blev försenad och då blev vi vräkta, jag var tio år då och blev placerad. Men du verkar ju ändå ha ett hem?"
Jo. Men handlar det bara om tak över huvudet? Vill man inte ha mer än så för att kalla det ett hem? Jonna försöker förklara – ilskan, skammen och sorgen över att mamma aldrig brytt sig, inte ens när hon nu lovat, hennes resa som blev droppen och sen alla försöken, alla misslyckade jävla telefonsamtal hem till mormor.
"Du stack för att du blev arg? Men du verkar ju inte arg längre?"

Ett par dagar före jul får Jonna nog. Tar jackan och skolväskan och drar till Stockholm, tänker att hon ska skaffa jobb och bostad och rädda sig själv. Eller något. Men ingenting blir som hon vill, och livet som hemlös är också krångligt. Förbannat krångligt.

Hoppas är en mörk skildring av samhället och ett hisnande äventyr fullt av ljusglimtar. Det handlar om Jonna som hoppas för mycket, om Alex och Elina som slutat hoppas för länge sen, och om den sista utvägen. Det går kanske inte att fly ifrån problemen, men vad finns det för alternativ?

 

UTNÄMND TILL ÅRETS BÄSTA UNGDOMSDECKARE 2011

Pressröster om Hoppas quote

  • En välskriven roman med bra tryck Dagens Nyheter
  • En underliggande kritik av ett samhälle som väljer att inte se dem som befinner sig längst ner anas i denna socialrealistiska skildring av svensk nyfattigdom. Men kritiken skrivs inte ut i stora bokstäver. Det gör den bara ännu mer drabbande. Svenska Dagbladet
  • På sitt rappa raka språk målar Åsa Anderberg Strollo upp en verklighet många av oss helst inte vill se, samtidigt som det är svårt att lägga ifrån sig boken. Hallands Nyheter
  • En solklar bladvändare Expressen

book-iconköp boken

Stöd din lokala bokhandlare! Hittar du den inte där så kan du köpa boken Hoppas på både Adlibris och Bokus.

E-POST OCH TELEFON

  • asaanderberg@hotmail.com
  • 0709-36 0 112

BOKA FÖRFATTARBESÖK

back to top